Enter your text here

Enter your text here

איך יודעים אם צריך מדרסים?

כואבת לי הרגל. איך אדע אם מדרסים יכולים לעזור?


בכתבה הקודמת הבנו שסיווג מבנה כף הרגל אינו מספיק כדי לקבוע אם אתם צריכים להעזר במדרס כדי להרגיש טוב יותר. אבל חשוב לי להדגיש משהו בסיסי יותר שאינו ברור מספיק:
אם לא כואב לכם ואתם מצליחים לתפקד בצורה טובה בפעילויות יומיומיות וספורטיביות, אין צורך במדרס. כן. גם אם אבחנו שיש לכם פלאטפוס (או כל מבנה אחר).
ועכשיו שזה מאחורינו, נמשיך למצבים בהם קיימת תלונה. התלונות הנפוצות הרלוונטיות:

  •  כאב בכף הרגל
  • כאב בקרסול
  • כאב בשוק
  • כאב בברך
  • כאב במפרק הירך, הישבן והאגן
  • כאב בגב התחתון
  • קושי בביצוע תנועות מסוימות עם רגל אחת- עליית מדרגה, כריעה, נשיאת משקל, שיווי משקל ועוד.
     

 כל התלונות הללו יכולות להיות קשורות לתפקוד לקוי של כף הרגל שניתן לסייע בעזרת מדרס, אבל ממש לא תמיד. אז איך נדע? הנה כמה כללי אצבע:

  1. ככל שהתלונה קרובה יותר לכף הרגל כך יש יותר סיכוי ששינוי של מנח הרגל והוספת תמיכה ספציפית תשנה את אותה תלונה.
  2. לכף הרגל שלושה תפקידים עיקריים- בלימת זעזועים, יציבות (שמושגת ע"י גמישות והתאמה למשטח הדריכה), וקשיחות (לטובת דחיפה יעילה מהקרקע). לכן נבדוק את היכולת של כף הרגל לבצע משימות אלה בשלבי התנועה השונים בהליכה ובריצה, במשימות יומיומיות אחרות וכמובן בפעילות ספורטיבית.
  3. על פי סעיף 2- אם ישנן מגבלות תנועה שקשה לשנותן בתרגול, חולשה מבנית או שרירית, או קשיחות יתר מבנית שגורמת ללחץ על מבנה ספציפי, ננסה לזהות בבדיקה את הקשר הזה ונראה אם ניתן לגשר עליו עם תמיכה באזור מסוים. ניתן לבדוק כיצד התמיכה עוזרת עם חבישה ריגידית ("חבישת ספורטאים"), וכמובן בבדיקה של תנועה מכאיבה או בעייתית בשילוב מדרס ולראות אם יש שיפור. במדרסי וואסילי זה מתאפשר מכיוון שמרגישים את השפעת המדרס לפני שרוכשים אותו, אפשר לראות איך זה קורה בפועל כאן (אם תלחצו על התמונה יופיע סרטון המחשה)

 

 

אז כיצד מדרסים משפיעים על פתולוגיות? 

  • הורדת לחץ ישיר ממבנים רגישים- למשל העמקת הגומה באזור בולט ורגיש ("דורבן") או תמיכה מוגברת באזור שקוע.
  • הורדת עומס מרקמה רגישה (גידים) או חלשה (שרירים)- שינוי התנוחה של המפרק עשוי להפחית מתח ועומס מהשרירים שעוברים דרכו.
  • פיצוי על חוסר טווח- למעשה הפחתת הצורך להגיע למתיחה של רקמה במעגל התנועתי.
  • הבדל באורך רגליים- השוואת האורך בעזרת הגבהה.
  • שיפור בתפקוד ספציפי- בודקים איכות של תנועה ספציפית, למשל עליית מדרגה, מוסיפים מדרס ומודדים שוב את איכות התנועה. אם השתפרה- משתמשים במדרס.
     

 

מתי צריך להשתמש במדרס?

 

מדרס הוא אביזר עזר לשיפור התפקוד והנוחות. אם הוא לא משיג את המטרות האלו אין טעם להשתמש בו.
שמעתי לא פעם ולא פעמיים "מומחים למדרסים" שאומרים למישהו שלמעשה כולם צריכים מדרסים ואם לא נשתמש (גם כשלא כואב) אז הכאבים והנזקים יגיעו בשלב זה או אחר. אמירות כאלה מקוממות אותי. אין צורך להיעזר במשהו כאשר מתפקדים בצורה טובה וללא כאב, וכל ההפחדות הללו נועדו למכור לכם פחד ותלות.
אגלה לכם עוד סוד. גם אם אתם מרגישים שהמדרס עזר לכם, אפשר לנסות ללכת בלעדיו מדי פעם ולחזור להשתמש בו כשמרגישים צורך. פשוט כמו שזה נשמע!

 

איזה סוגי מדרסים קיימים ומה הכי מומלץ?


 

Custom made- בייצור אישי (בתמונה העליונה, מדרס בעל שכבות בעלות מידת נוקשות משתנה, באדיבות מכון פיזיותרפיה ומדרסים תמי פישר)- לקיחת מידה על ידי טביעת רגל בספוג או גיבוס הרגל וסריקת הטביעה על מנת לייצר מאפס מדרס. יש הרבה מאוד טכניקות לייצור מדרסים מסוג זה ובאופן כללי השוק רווי בשמות מפוצצים שלא אומרים יותר מדיי (מדרס ביומכאני, מדרס דינאמי, מדרס ספורט).

 

Prefabricated- "חצי מוכנים" (בתמונה התחתונה, מדרס וואסילי שמיועד להפחתת פרונציה)- התאמת המדרס האישית מתבצעת במקום מול המטופל על ידי חימום\ הזרקת חומר\הדבקת תוספות. מדרסי וואסילי למשל מותאמים על ידי הדבקת תוספות וחימום המדרס.

 

Off the shelf- מדרסי מדף, שקונים אותם כמו שהם ולא נעשה בהם שינוי מלבד אולי גזירת המידה המדויקת בקדמת המדרס. יש לבחור אותם כמו שבוחרים נעליים- על פי מדד הנוחות, כלומר חייבים למדוד לפני שקונים.

  

המחקר מראה שמבחינת תוצאות, למדרסי מדף אין תועלת ואילו בין מדרסים "חצי מוכנים" לבין מדרסים בייצור אישי אין הבדל בתועלת. מדרסים בייצור אישי יהיו יקרים יותר ולפיכך זהו ההבדל העיקרי. המחירים נעים בין 1400-3000 ש"ח למדרס בייצור אישי ואילו 600-900 למדרס "חצי מוכן"

 

מה בכל זאת ההבדלים והיתרונות של כל סוג?

מבחינת מדרסים בייצור אישי, פשוט אין מגבלות של חומר, צורה וגודל. ניתן לבנות מדרס לכל כף רגל, בכל צורה ולכל נעל, ולכן אנשים בעלי כפות רגליים עם מבנה יוצא דופן או נעליים מיוחדות יוכלו להנות ממדרס זה במיוחד.

עם זאת שיטת הייצור וההתאמה מביאים לכך שהמדרס שמיוצר במיוחד עבורך נבדק בפעם הראשונה לאחר שהוא כבר מיוצר (בד"כ שבועיים עד שמוכן). אז איך יודעים אם וכיצד הוא משפיע על הבעיה? קורה לא פעם שכאשר נדרשת התאמה מחודשת יש לשלוח את המדרס שוב למעבדה, לבדוק בבית וחוזר חלילה.

המדרסים של וואסילי חוסכים את התהליך המייגע- מרגישים את המדרס על הרגל ובתוך הנעל תוך כדי התאמת המדרס ומוודאים שהוא נוח באותה פגישה. התוספות הייחודיות שנותנות תמיכה לאזורים שונים בכף הרגל ניתנות להזזה והחלפה במקום, אז מאוד קל לבצע במדרס שינויים ותיקונים, וכך מתהליך התאמה של שבועות עברנו ל45 דקות לכל היותר. וגם לא מתחייבים לקנות את המדרס לפני שמרגישים. 

 

תחום המדרסים הוא תחום בעל פוטנציאל גדול להקלה על כאבים ושיפור איכות החיים של אנשים, אבל גם בעל הרבה מאוד בעיות. נדבר על הבעיות שקיימות בתחום בכתבה הבאה.

פיזיותרפיה וכושר | Keep on Moving

טיפול, שיקום ומניעת פציעות ספורט, עבודה ותאונות

052-8245827

GlobalEx         טל: 03-6760602

ת.ד. 7639, רמת גן מיקוד 52176

שלחו לי הודעה
בוואטסאפ 

שלח

שדה חובה

תודה רבה!

הטופס נשלח בהצלחה.

 

שדה חובה

שדה חובה

שדה חובה

קליניקה - מושב ירקונה

מרכז הוד השרון

דרך רמתיים בהוד השרון בין רחובות אפק לז'בוטינסקי מצד ימין. בכניסה לחצר הקליניקה שלט משק 27​

קליניקה - מושב סתריה סמוך לרחובות

דרך כביש 40, צפון מזרח לעיר רחובות.

להוראות הגעה ניתן ליצור קשר

 

P

P